Kosár tartalma

Opel csavar méretek és felhasználási lehetőségeik

Az utóbbi időben jelentős mértékben megnövekedett a kereslet a különféle lemeztermékekre, így soha nem látott népszerűségnek örvendenek például a trapézlemezek, amelyek a könnyűszerkezetes megoldások, a burkolás, a kerítésépítés, de még a tetőfedés világában is fontos szerephez jutottak.

Ezzel a népszerűséggel párhuzamosan megnövekedett a kereslet a kapcsolódó rögzítési megoldásokra. Így a gyártók a legkülönfélébb csavartípusokkal szolgáltak ahhoz, hogy ne csak a trapézlemez, hanem a kapcsolódó szerelési és rögzítési munkálatok egyaránt egy nagyon magas szintet érhessenek el.

Ennek hozományaként egyre gyakrabban hallani a Master Floor által is gyártott opel csavarokról, amelyek a lemezrögzítés egy különösen magas szintjét képesek biztosítani a gyakorlatban.

Hogy milyen rögzítőelemeket sorolhatunk ebbe a kategóriába, egyáltalán milyen opel csavar méreteket ismerünk és azok mire használhatók a gyakorlatban? Cikkünkben ezekre a kérdésre adunk válaszokat – természetesen gyakorlati tapasztalatokkal és hasznos tanácsokkal kiegészülve.

Mit nevezünk opel csavarnak?

Az opel csavar egy nagyon speciális rögzítőelem, ami azt a célt szolgálja, hogy a trapézlemezek kellő precizitással, pontossággal és tartóssággal legyenek rögzíthetők a fogadó vázszerkezethez.

Nevük nem véletlenül egyezik az Opel autómárkával, hiszen a német gyártó mérnökei álmodták meg annak érdekében, hogy a lemezelemek, fémprofilok és egyéb szerkezetek könnyen, gyorsan és tartósan összekapcsolhatók legyenek a gyártás során.

Miután az opel csavarok nemcsak az elméletben, hanem a gyakorlatban is jól működtek, az autóipar után a bádogos szakmában is megjelentek, és bár az évtizedek alatt kisebb mértékben finomodtak, de lényegük továbbra is ugyanaz: erős menettel és nagy csavarfejjel biztosítsák a lemezek rögzíthetőségét.

Ma már nagyon sokféle méretben és típusban elérhetők, több szakma is előszeretettel alkalmazza őket, így a trapézlemezek rögzítése mellett direkfüggesztések, sőt gipszkarton elemek szerelésekor egyaránt fontos szerepet kapnak, festett fejű kivitelben pedig még esztétikailag is jó szolgálatot tehetnek.

Milyen típusai vannak az opel csavarnak?

Mint az fentebb is elhangzott már, az opel csavarok többféle típusban is elérhetők. A legáltalánosabb a lapos és nagy fejjel rendelkező, önfúró végződésű változat, amit direkt módon úgy terveztek, hogy megkönnyítsék a lemezanyagokhoz való professzionális rögzítést úgy, hogy ne igényeljenek előfúrást. Nagy fejméretük miatt nagy terhelésnél is jól használhatók.

A másik típusa a nagy és lapos fejjel, ámde hegyes végződéssel rendelkező opel csavar, amely a gyors és hatékony rögzítés érdekében született. A hegyes végződés nagyon könnyen áthatol a lemezanyagon, így minimális erőfeszítéssel szerelhetők vele a lemezek, ami a pontosság egyik elengedhetetlen feltétele.

A termékkategória egyik speciális típusa a redukált fúróhegyes opel csavar. A redukált végződés azt jelenti, hogy a csavar legkisebb átmérővel rendelkező eleméről van szó, aminek köszönhetően a csavarok sokkal könnyebben, kisebb erőfeszítéssel tudnak átfúródni a lemezanyagokon.

Végül, de nem utolsó sorban beszélnünk kell a festett fejjel rendelkező önfúró opel csavarokról is. Ezek pontosan azt tudják, mint a hagyományos önfúró opel csavarok, de festett végződésük miatt lényegesen esztétikusabban lehet dolgozni velük, hiszen tökéletesen tudnak illeszkedni például a trapézlemez árnyalatához.

Milyen opel csavar méretek vannak és azok mire használhatók?

A kérdéses csavartípus kiválasztásakor nemcsak a típus vagy a szín, hanem a méret is legalább olyan fontos kérdés. Az opel csavar méretek kapcsán a legfontosabb megállapítás, hogy nagyon jól skálázták őket, így minden munkavégzéshez megtalálhatjuk a számunkra legideálisabb típust.

A kisebb opel csavar méretek közé sorolhatjuk a 4,2×13-as, a 4,2×16-os és a 4,2×19-es megoldásokat, amelyek ugyanolyan gyors és precíz rögzítést tesznek lehetővé, mint a nagyobb változatok, azonban csak vékonyabb trapézlemezeknél, kisebb bádogoknál és gipszkartonoknál tekinthetők jó választásnak, minimális terhelés vagy összefűzés mellett.

A legáltalánosabb opel csavar méret a 4,2×22-es, és még inkább a 4,2×25-ös változat, de ezek a típusok elérhetők már 4,8-as szabványban is. A legtöbbször használt opel csavarok közé sorolhatók, amelyek valamennyi munkavégzés során jól megállják a helyüket, nagyon erős rögzítés érhető el velük még akkor is, ha jelentősebb burkolási munkákról, esetleg nagy teher elviseléséről van szó.

Természetesen előfordulhat, hogy az opel csavaroknak olyan helyen kell megállniuk a helyüket, ahol extrém nagy a terhelés. Különösen gyakori ez például szerkezeti kialakítások során, ha erősebb gipszkarton profilokkal, nagyobb bádoglemezekkel, vastagabb trapézlemezekkel zajlik a munka.

Ilyenkor érdemes olyan opel csavar méretek közül választani, mint a 4,2×32, a 4,2×41 vagy a 4,2×51, esetleg ezek 4,8-as szabványú változatai, hiszen ezeket direkt úgy fejlesztették, hogy hosszabb távon is könnyen elviseljék a jelentősebb terheket, a komolyabb igénybevételt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük