Kosár tartalma

Mikor kell színes hatlapfejű csavarokat használni?

A trapézlemezek és a cserepes lemezek elterjedésével megnőtt a kereslet a megfelelő rögzítéstechnika iránt. Ezért egyre többen keresnek olyan megoldásokat – mind ipari, mind hétköznapi felhasználásban –, amelyek kellően erősek és esztétikusak is egyben.

A lemeztermékek rögzítése ugyanis nem hétköznapi feladat, nagyon sok szempontnak meg kell felelnie a választott csavarnak ahhoz, hogy kielégítse az igényeket. A körültekintő választás ezért elengedhetetlen!

A hagyományos csavarokkal ugyanis nemcsak az esztétika, hanem a hatékonyság tekintetében sem lehet szépen dolgozni a trapézlemezekkel vagy a cserepes lemezekkel, éppen ezért születtek meg az iparágon belül a Master-Floor kínálatából is megvásárolható színes hatlapfejű csavarok.

Hogy mit nevezünk színes hatlapfejű csavarnak? Milyen típusai vannak és mikor kell, egyáltalán miért fontos ezt alkalmazni a gyakorlatban? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adunk válaszokat, nagyon sok hasznos gyakorlati tanács és tapasztalat társaságában, hogy mindenki megtalálja, amit keres.

Mi az a színes hatlapfejű csavar?

A színes hatlapfejű csavarok a lemezcsavarok speciális típusainak tekinthetők, amelyek különösen hasznos és esztétikus megoldást jelentenek a lemezrögzítés világában.

Speciális fejlesztésű rögzítőelemek, amelyeket direkt úgy terveztek, hogy kellően esztétikusan, illetve megfelelő tartóssággal tudják ellátni feladatukat, sőt alátéttel alkalmazva még a vízzárást is biztosítsák, ha elvárás lenne.

Erősített menetük miatt nagyon hatékony fogást biztosítanak fában és fémben egyaránt, miközben többségük olyan önfúró fejvégződéssel rendelkezik, ami segíti a behajtást, azaz nincs szükség előfúrásra az alkalmazásukhoz.

Széles fejkialakításukkal nagyon hatékony rögzítést biztosítanak, kellő sűrűségben történő alkalmazásuk tehát még nagyobb felületen, komplett tetőszerkezeteknél is tartós, biztonságos és erős alkalmazhatóságot nyújt.

A színes hatlapfejű csavarok sajátossága még – ahogyan azt nevük is mutatja –, hogy a rozsdásodás elleni horganyzás mellett színezett kialakítás kaptak, ami a RAL színskála szinte bármelyik árnyalatában pompázhat.

A színes hatlapfejű csavarok típusai

A színes hatlapfejű csavaroknak többféle típusait különböztethetjük meg. Ezek a következők:

  • Hatlapfejű fűzőcsavarok: rövidmenetes, edzett szénacélból készült csavarok, amelyek leginkább a lemezek összefűzésére, azok egymáshoz való rögzítésére szolgálnak. Többnyire önfúró végződésűek, amelyek elősegítik alkalmazhatóságukat.
  • Hatlapfejű önfúró lemezcsavarok fémhez: speciális önfúró fejjel ellátott lemezcsavarok, amelyeket olyan erős anyagból készítettek, hogy előfúrás nélkül is képesek masszívan rögzülni valamennyi fémszerkezethez.
  • Redukált hegyű önfúró csavarok fához: speciális kialakítású lemezcsavarok, amelyek lehetőséget adnak a trapézlemezek vagy más lemeztermékek gyors, egyszerű és tartós rögzítésére bármilyen faszerkezet esetén.
  • Nagy fúrókapacitású csavarok: ezek a lemezcsavarok kiemelten erős anyagból készülnek, és akkor előnyösek, ha túl vastag vagy túl erős anyagokon kell keresztülhatolniuk, amihez szilárd fúróvégre van szükség.

Ha színazonos rögzítésre van szükség

A színes hatlapfejű csavarok legfontosabb előnye, hogy erős festett felülettel rendelkeznek, amelyek nemcsak a rozsda ellen nyújtanak extra védelmet évtizedeken át, hanem az esztétika szempontjából is rendkívül hasznosak, ezért az elsőszámú pozitívumként tartjuk számon a kérdéses tulajdonságukat.

Miután a lemeztermékek ma már egy ingatlan számos pontján megjelenhetnek – főtetők, előtetők, kerítések, burkolások –, ezért a szakszerű és tartós rögzítés mellett az esztétikára is legalább ekkora hangsúlyt kell fektetni. Ezt képesek kielégíteni a színes hatlapfejű csavarok!

Mivel a kapcsolódó lemezeket is a RAL színskála alapján készítik, ezért természetesen a színes hatlapfejű csavarokkal egyaránt az a cél, hogy az árnyalat tekintetében egyezést mutassanak, ami az egységes skálából fakadóan a megfelelő minőségű háttér esetén általában tökéletes.

Így lehetőség van arra, hogy például egy tetőszerkezetnél a lemezhez igazított csavarok vagy egyáltalán nem látszanak, vagy amennyiben mégis, akkor sem a színbéli eltérésen akadnak meg a tekintetek.

Ha erős rögzítésre van szükség

A színazonosság azonban közel sem az egyetlen előny, ami a színes hatlapfejű csavarok kapcsán kiemelendő, hiszen a rögzítés erőssége és tartóssága szintén olyan pozitívum, amit ki kell emelni a kérdéses elemek kapcsán.

Ennek az oka részben az erősített menetszerkezetben keresendő. A lemezcsavarok ugyanis nemcsak erős alapanyagból készülnek, hanem a hozzájuk kapcsolódó menetrendszer is úgy van kialakítva, hogy az ne tudjon fellazulni, és szabályozható formában tudja rögzíteni a lemezeket.

Mivel van külön fém- és faszerkezethez használható lemezcsavar, ezért természetesen mindig válasszuk a megfelelőt ahhoz, hogy a makulátlan rögzítés ne okozzon gondot. Sőt, a legtöbb ilyen csavartípus önmetsző véggel rendelkezik!

Ez azért fontos, mert a csavarok nem igényelnek előfúrást, ami gyakran a gyenge kötés és rögzítés melegágya lehet, nem mellesleg a munkavégzés időtartamát is alaposan meg tudja növelni.

Ha gyors és könnyed rögzítésre van szükség

A színes hatlapfejű csavarokkal való munka ugyanis nagyon gyors, és ez leginkább az önmetsző jellegüknek köszönhető. Ilyenkor nincs szükség arra, hogy fúró és behajtó is legyen nálunk, elegendő csak egy megfelelő bitfejjel ellátott gép, amivel azonnal a helyére tudjuk rögzíteni a csavart.

Ennél gyorsabb és könnyedebb munkavégzést nem is lehetne elképzelni, miközben nem árt tudni, hogy a hatlapfejű végződés egyaránt ezt segíti elő. A megfelelő behajtóval ugyanis ezek a speciális végek nem tudnak elkopni, nem tudnak elforogni, így minden csavar megfelelő minőségben kerülhet a helyére.

A hagyományos csillag vagy torx végződésű csavarokra ez nem igaz, esetükben elegendő, ha egyszer elpörög rajtuk a bitfej, és a csavart el lehet dobni. A hatlapfejű kialakításnál ilyen probléma nincs.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük