Kosár tartalma

A hatlapfejű lemezcsavarok típusai és felhasználási módjai

A megfelelő rögzítőelemek elengedhetetlenek a lemezekkel való munkavégzéshez. Ehhez az iparág kérdéses területe kiemelkedően hatékony csavartípusokat dolgozott ki, amelyeket lemezcsavarokként ismerhetünk.

Nagyon sok típusuk létezik, a zonban vannak ebben a kategóriában is úgynevezett „slágertermékek”, amelyeket gyakrabban alkalmaznak, illetve több lehetőségünk nyílik a felhasználásukra, mint a többi hasonló rögzítőelemnek.

Az egyik legnépszerűbb alkategória minden kétséget kizáróan a Master Floor kínálatából is megvásárolható hatlapfejű lemezcsavar, amelynek szintén több típusa ismert. Hogy melyek ezek, milyen sajátosságokkal rendelkeznek, illetve mire használhatók, azt az alábbiakban gyűjtöttük össze.

A lemezcsavarokról általában

Még mielőtt azonban elvesznénk a hatlapfejű lemezcsavarok világában, érdemes egy kicsit megismerkedni ezzel a termékkategóriával általánosságban, hiszen ezek az alapvető információk nagyon fontosak ahhoz, hogy bemutathassuk az egyes altípusokat.

A lemezcsavarok többségéről nagy általánosságban elmondható, hogy mindegyikük a vékonyabb lemezek rögzítésére alkalmas, azonban másféle módon vagy háttérrel. Az ilyen típusú rögzítőelemek ugyanis eltérő kialakítással és geometriával lettek ellátva azzal a célzattal, hogy magasabb hatásfokkal és könnyebben lehessen őket belecsavarni a lemezanyagokba.

Nemcsak kialakításuk, hanem méretük tekintetében is nagy eltérések vannak még típusokon belül is, hiszen csak így lehet kielégíteni a különböző lemezrögzítési igényeket. Vannak például olyan megoldások, amelyek széles vagy lapos fejjel rendelkeznek, míg mások inkább az önfúró hegyükkel segítik elő a felhasználhatóságot, az egyszerűbb rögzítést.

Számos iparágban alkalmaznak előszeretettel és magas hatásfokkal lemezcsavarokat. Különösen gyakori a bádogos szakmában, az ácsok körében, de az építőipar más területein, sőt a járműiparban is, ha lemezek szakszerű, tartós és esztétikus rögzítésére van szükség.

Nem véletlenül találkozhatunk olyan sokféle típusukkal, hiszen a megfelelő lemezcsavar kiválasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy kellően biztonságos és tartós kapcsolódás jöjjön létre, a rögzítőelemek pedig ehhez még hosszú élettartamot is garantálnak.

Mik azok a hatlapfejű lemezcsavarok?

A hatlapfejű lemezcsavarok a maguk kategóriájában a leggyakrabban alkalmazott megoldások lemezrögzítés esetén. Népszerűségük leginkább egyszerű alkalmazhatóságuknak köszönhető, valamint speciális kialakításuknak is, hiszen a könnyed felhasználást és a tartós rögzítést tűzték ki célul a tervezésük során.

Erős menetük mellett nagy előnyük, hogy többségük önfúró fejjel rendelkezik, így nincs szükség a lemez előfúrására ahhoz, hogy a megfelelő sebességű behajtó alkalmazásával könnyen rögzíthetők legyenek.

Vaskos fejkialakításuknak köszönhetően nagy felületen fekszenek fel az érintett lemezfelszínre, ami biztosítja, hogy kellő sűrűségben történő alkalmazásuk esetén biztonságos tartást nyújtsanak a rögzített lemeznek, rögzüljön az akár fémhez, akár fához.

A hatlapfejű lemezcsavarok léteznek alátéttel és alátét nélkül is. Alátét nélkül olyan helyeken alkalmazhatók, ahol a kellően erős tartás mellett nem lényeges a vízállóság, míg az alátéttel történő használatuk a vízállósági tulajdonságaikat növeli, így például tetőhéjazat kialakításakor is megfelelő választásnak bizonyulhatnak.

Fontos tudni még a hatlapfejű lemezcsavarokról, hogy léteznek egyszerű galvanizált és horganyzott formában, azaz fémszínben, a korrózióval szembeni maximális ellenállással, valamint a RAL színskála különféle árnyalatiban festve, ami alaposan megnövelheti esztétikus alkalmazásukat a festett horganyzott lemezek vagy tetőcserepek esetén.

A hatlapfejű lemezcsavarok típusai

Most, hogy már ismerjük a hatlapfejű lemezcsavarok általános tulajdonságait, mindenképpen fontos kitérni az egyes altípusokra, hiszen nem véletlenül készülnek ilyen sokféle változatban, közülük mindegyik egy adott kategóriában a legjobb.

Hatlapfejű fűzőcsavarok

A hatlapfejű fűzőcsavarok a lemezcsavarok speciális típusai. Edzett szénacélból készülnek, jellemzően pedig rövidebb menettel rendelkeznek, hiszen nem annyira a lemezek rögzítése, mint inkább azok összefűzése, egymáshoz való fixálása a legfontosabb feladatuk, ehhez pedig nincs szükség túl hosszú menetre.

Gyengébb rögzítésre is alkalmasak, önfúró végződésük pedig alaposan megkönnyíti a felhasználásukat, hiszen nincs szükség előfúrásra ahhoz, hogy két lemez összefűzhető legyen. Festett típusaik kizárólag alátéttel érhetők el, azaz vízzáró rögzítés alakítható ki velük, de léteznek galvanizált és horganyzott megoldással is. Utóbbiak alátét nélkül is kaphatók.

Hatlapfejű önfúró lemezcsavarok fémhez

Ezek a hatlapfejű önfúró csavarok azért különlegesek, mert direkt úgy alakították ki őket, hogy menetrészük és önfúró fejük erősebb anyagból készüljön, így előfúrás nélkül is lehetőséget biztosítson arra, hogy a lemezt valamilyen erősebb fémanyaghoz tudjuk rögzíteni.

Rendkívüli tartósságuk mellett ezek a csavarok is elérhetők a RAL színskála valamennyi árnyalatában, speciális, színezett alátétekkel, amelyek esztétikus kialakítást tesznek lehetővé. Természetesen egyszerű fémszínű megoldásuk, galvanizált és horganyzott alternatívájuk is népszerű, sőt ebben a formában alátét nélkül, többféle méretkategóriát is kínálnak.

Redukált hegyű önfúró csavarok fához

Ezek a hatlapfejű lemezcsavarok direkt olyan kialakítást kaptak, amelyek lehetővé teszik, hogy hatékonyan, esztétikusan és kellő stabilitással tudjunk rögzíteni lemezeket valamilyen faszerkezethez. Jellemző rájuk emiatt a hosszabb menetszár, aminek jóvoltából sokkal magabiztosabb tartás érhető el velük.

Akárcsak a többi hatlapfejű lemezcsavar, úgy ez a fához igazított típus is a RAL színskála valamennyi árnyalatában pompázhat, erőteljes vízzáró alátéttel rendelkezik, de népszerű belőle az egyszerű fémszínű, galvanizált és horganyzott megoldás, ami alátéttel és alátét nélkül is elérhető.

Nagy fúrókapacitású csavarok

Nagy fúrókapacitású lemezcsavarokra akkor van szükség, ha túl vastag anyagokon kell keresztülhajtani a hatlapfejű lemezcsavart, és nagyon fontos, hogy ne csak az első rétegen, hanem az alatta megtalálható felületeken is át tudja vágni magát. Jellemző rájuk a hosszú menet, valamint a megnyújtott önfúró vég.

Az ilyen típusú lemezcsavarok jellemzően csak olyan helyeken alkalmazhatók, ahol nem festett lemezek rögzítésére van szükség, ezért csak galvanizált és horganyzott formában, fémszínű kialakítással érhetők el alátéttel és alátét nélkül egyaránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük